Yaratıcılığın Zehri: Uyumlu Olmak

Yazar:

Yayın Tarihi:

2 ila 4 yaş arası çocuklara yapılan bir IQ testine göre, çocukların 95%’inin yaratıcı, meraklı, sorgulayan ve soyut düşünebilen olduğu sonucuna varılmıştır. Çocuklar 7 yaşına geldiğinde aynı test yeniden uygulanır ve sonuçlar şaşırtıcı derecede çocukların sadece 7%’sinin yaratıcı, meraklı, sorgulayan, soyut düşünebilen olduğunu ortaya koymuştur. İlk IQ testi ile ikinci IQ testi arasında geçen zamanda çocuklar uymayı, yani “uyumlu olmayı” öğrenirler. 

Uyumlu Olmanın Tehlikesi 

Yine bu süreç içinde çizgiler arasını boyamayı, düzenli sıralara oturmayı, diğer çocukların yaptıklarını ve söylediklerini tekrarlamayı ve ebeveynlerinin söylediklerini yapmayı öğrenirler. Zaman geçtikçe, korkusuzluğu ve doğallığı kaybetmekle birlikte, genelden farklı fikir ve sezgilerini bastırmayı öğrenirler. Tüm bunlar, en sonunda o yaratıcı çocuğu, sıradan bir yetişkin olmaya yöneltir. 

Ölmeyen Yaratıcılık 

Aslında yetişkinler olarak birçoğumuz yukarıda anlatmış olduğum sürece benzer süreçleri bizzat yaşamışızdır. Ancak çok şükür ki, insan doğasının doğuştan gelen yaratıcılık özelliği, çok uzun zamandır kullanılmıyor olsa dahi, istendiğinde yeniden canlandırılıp, kullanılabilirdir.

EYLEM ALIŞTIRMALARI 

Burada, mevcut düşünme kalıplarınızın dışında düşünmeye başlayabilmeniz için iki tavsiyede bulunacağım; 

  1. Yaptığınız işi daha iyi, daha ucuz, daha hızlı yapmanın yollarını düşünün. Aklınıza gelenleri uygulamaya çalışın. 
  2. Yaptığınız işe ne gibi bir yenilik katabileceğinizi düşünün. Olabildiği kadar yaratıcı olması için zihninize izin verin. 

Dr. Zeynep Arslan

Dr. Zeynep Arslan, Envizyon Gelişim Merkezi’nin pazarlama müdürü ve içerik yöneticisidir. Uzmanlık alanları; pazarlama, marka yönetimi, içerik geliştirme, kariyer yönetimi, koçluk ve mentörlüktür. Yaşar Üniversitesi İşletme Yönetimi Anabilim Dalı’ndan doktora derecesi, Ege Üniversitesi İşletme Anabilim Dalı’ndan yüksek lisans derecesi, Anadolu Üniversitesi İşletme Yönetimi ve Balıkesir Üniversitesi Tarih Bölümleri’nden ise lisans dereceleri bulunmakta olup birçok alanda bilimsel ve fikri çalışmalara imza atmıştır. Evli ve 1 çocuk sahibidir.

DİĞER KONULAR

İLGİLİ YAZILAR